Recensioner av Blybröllop

Blybröllop av Sara Paborn

”Sara Paborn skriver med oavbrutet gott humör. Som i sina föregående romaner har hon en förledande lättsam ton. På ytan skriver hon en nöjsam grotesk där vi vaggas in i en icke så from förhoppning om att Irene ska lyckas genomföra sin plan. // Men det vore orättvist och alltför enkelt att fastna i en sådan läsning. Under den motståndsfria diktionen öppnas andra skikt. Där kontroll och någon form av lycka när planen sätts i verket är de intryck som skapas av det utsagda, är desperationen den känsla som formas i det outsagda i Sara Paborns text.”

Svenska Dagbladet

Blybröllop är förvisso en underhållningsroman, om man med en sådan menar att den är lättillgänglig, ofta rolig och lämnar stort utrymme för identifikation. Men den är också mörk, intelligent med ett tyngre existentiellt tema i botten.”

Expressen

”Men det är något med Sara Paborn, något annat. Hon inte bara kan berätta en historia – det kan många – utan hon flätar den mellan inre och yttre skeenden, mellan ungdomens förhoppningar och den annalkande ålderdomens bitterhet, på ett sätt som bygger berättelsen men aldrig linjärt. Dessutom befinner sig hennes humor, en inte oansenlig beståndsdel, på en mer lågmäld, sofistikerad nivå, känns aldrig sökt. Hennes blick för detaljer eller vardagshandlingar i vilka hela livet, och döden bor, är små under av minimalism.”

Dagens Nyheter

Blybröllop är Sara Paborns fjärde roman. Och den är väldigt, väldigt rolig. Egentligen är det ju makabert att sitta och småmysa och skratta högt medan man läser om någon som försöker förgifta sin man. Men Sara Paborn har ett sätt att övertyga läsaren om att allt som sker är fullt rimligt. Samtidigt planterar hon tankar hos läsaren som är av en allvarligare sort: hur mycket får man förvänta sig av sitt eget liv? En bonus är att Irene arbetar på bibliotek och där ger Sara Paborn henne en av de mest slagfärdiga repliker jag läst på länge.”

Ystads Allehanda

Copyright © 2020 Sara Paborn