Recensioner av Tuppen och havet

Tuppen och havet av Sara Paborn

”Jag undrar när jag senast läste en så mångskiftande och finstämd skildring av en far? Romanen bär på en stillsam lyskraft, där det lilla livet vänds mot de stora frågorna och för osökt tankarna till författare som Inger Alfvén och Per Gunnar Evander. Den undviker genom de övertygande psykologiska personteckningarna att hamna i feelgood-träsket. Med de två romanerna Släktfeber och Tuppen och havet visar Sara Paborn övertygande – och det är inget man som kritiker kan säga särskilt ofta – att det finns goda förutsättningar för att det framöver ska växa fram ett betydande författarskap.”

Helsingborgs Dagblad

”Mellan fadern och dottern utspelar sig ett drama som i Paborns händer bitvis är ett mästerstycke i såväl språkligt som psykologiskt finlir. // Sara Paborns andra roman är intelligent undergångsprosa om en far-dotter-relation i svaj. Och om konsten att döda en tupp.”

Svenska Dagbladet

”Sara Paborn förfogar över klarsyn, ömhet och humor. Drastiskt hamrar hon in sina färgstarka formuleringar utan att någonsin hemfalla åt det kåserande. Den friskhet och ordglädje som hennes språk utstrålar är halva hemligheten med att hon förför läsaren. I romanen Tuppen och havet visar hon åter sin originalitet och sitt djup, det som hon dokumenterat redan i debutboken Släktfeber (2009).”

Nya Wermlands-Tidningen

”…förnöjs av det viga språket, av projektet att fånga en mink för att döda en tupp, av kärleksdramat när bokens jag sviker sin poetpojkvän till förmån för en mer jordad och kroppslig fyrvaktare – och jag skulle vilja mer än förnöjas. Det skulle vara möjligt. Paborn har potential till mer än framkallande av småleenden och gapskratt.”

Sydsvenskan

Copyright © 2020 Sara Paborn